Caely's White Flower

If you can dream it, you can do it!

Het ras

De Zwitserse Witte Herder
Land van oorsprong: Zwitserland
FCI classificatie: Rasgroep 1, Herdershonden en veedrijvers
Grootte: reuen 60-66 cm teven 55-61 cm
Gewicht: reuen 30-40 kilo teven 25-35 kilo
Kleur: wit
Vachtsoort: langstokhaar of stokhaar


De geschiedenis in het kort:
De Zwitserse Witte Herder is een ras dat nog niet zo heel erg lang door de FCI erkend is. De officiële erkenning is gekomen op 1 januari 2003 en het is daarmee dan ook een erg jong ras. Toch gaat de geschiedenis van het ras heel wat verder terug. We zullen daar in het kort wat meer over vertellen.
De Zwitserse Witte Herder stamt af van de Duitse Herder. In nesten van Duitse Herders werden nu en dan witte pups geboren. Na de Eerste Wereldoorlog bereikt de import van Duitse Herders in Amerika een absoluut hoogtepunt. Ook in Canada raakt men geïntrigeerd door deze prachtige werkhond uit Duitsland.  In Duitsland gaat het na de Tweede Wereldoorlog echter helemaal niet goed meer met het ras. Er zijn verschillende gebreken in het bestand van de Duitse Herder geslopen, waaronder de zwaar tellende vachtverbleking. In plaats van naar de oorzaak te gaan zoeken, wijst men een zondebok aan: de witte honden.
Men adviseert met witte honden niet meer te fokken, ze worden bestempeld als albino’s. De witte Duitse Herder is tot uitsterven gedoemd.  In Amerika en Canada gaat men echter verder met het fokken van de Witte Herders.  In Europa worden na de wijziging van de rasstandaard in 1959 (waarbij werd vastgelegd dat honden met meer dan 50% wit en de zogenaamde albino’s gediskwalificeerd werden) witte pups na de geboorte zelfs geëlimineerd. Daardoor sterft de witte Duitse Herder in Europa binnen enkele jaren uit. In Amerika en Canada wil men dat koste wat kost voorkomen, men verzet zich tegen deze maatregelen en gaat door met het fokken van de witte herder.  In Europa is het ras ondertussen al jaren verdwenen, maar in 1967 komt daar verandering in met de komst van een witte herder naar Zwitserland vanuit Amerika. Het ras komt daarna heel langzaam uit het slop, meer en meer mensen importeren uit Amerika en Canada en er wordt ook weer melding gemaakt van witte pups uit gekleurde ouders in Duitsland.
Er gaat nog een hele tijd overheen voor het ras in wat grotere getale terug is in Europa, maar de bekroning komt in januari 2003, als de witte variant door de FCI erkend wordt onder de naam Zwitserse Witte Herder, naar het eerste land dat de Witte Herder weer terughaalde naar Europa.
De Zwitserse Witte Herder stamt dus af van de Duitse Herder en de stamvader van de Duitse Herder is Horand von Grafrath, geboren op 1 januari 1895. Zijn grootvader is de witte reu Greiff. Over de afstamming van Greiff is helaas niets bekend.
Klik hier voor de stamboom van onze Caely in woord en beeld. U krijgt hier een goed beeld van de verwantschap binnen het ras.
Gebruiksdoel en karakter
De Zwitserse Witte Herder is van oudsher een herdershond die wordt gebruikt om het vee te bewaken en te hoeden. Tegenwoordig staat het ras vooral bekend als huishond. Hij is een fijngevoelige en kindvriendelijke familiehond, zacht en aanhankelijk van aard.
Hij is erg sociaal naar mens en dier, maar terughoudendheid is in aanleg aanwezig. Dat betekent dat een intensieve socialisatie, ook op latere leeftijd nog, zeker aan te raden is. Het grote karakterverschil tussen de Witte Herder en zijn voorvader de Duitse Herder is waarschijnlijk dat de laatstgenoemde 'harder' is. De Witte Herder heeft een zachter karakter.
Herdereigen is wel dat hij ontzettend baasgericht is en over een grote 'will to please' beschikt. Het leergierige karakter, zijn hoge intelligentie, de grote ‘will to please’ en de absolute trouw aan de geleider, die dit ras van nature heeft meegekregen, met daarnaast het uithoudingsvermogen en de atletische bouw maken van hem een welwillende en grote werker. Schuwheid en angst behoren niet tot de natuurlijke eigenschappen van deze hond. Zijn fijngevoeligheid maakt wel dat hij absoluut geen harde aanpak nodig heeft. Hij leert ontzettend snel en graag. Witte Herders zijn dol op beweging. Ze vinden het heerlijk om te wandelen, te zwemmen of aan de fiets te lopen.
Helaas heeft het ras wel de naam een (ietwat) angstige hond te zijn. Het karakter is door de jaren heen wel enorm verbeterd, maar toch zien we nog dikwijls honden die zeer angstig gedrag vertonen. Dat kan zeker te maken hebben met de gemaakte combinatie (een erfelijkheidskwestie), maar de socialisatie speelt ook een zeer belangrijke rol. De socialisatie die de pups bij de fokker krijgen is heel erg belangrijk, maar dat socialiseren houdt niet op na 8 weken. Het blijft doorgaan nadat de pups bij hun nieuwe baasjes zijn, zij nemen die taak van de fokker over.
De Zwitserse Witte Herder: een werkhond bij uitstek
De Witte Herder is inzetbaar op vele gebieden binnen de hondensport. Hij is een snelle en gemakkelijke leerling die met enige moeite en inzet van de baas de hoogste top kan bereiken. Hij is uitermate geschikt om Gedrag en Gehoorzaamheid mee te trainen, maar ook voor behendigheid en flyball draait hij zijn poot niet om. Zijn specialiteit is zonder meer het speuren. Hij wordt verder gebruikt als hulphond, blindengeleidehond, reddingshond en als diensthond. Wat betreft de Witte Herder als diensthond lopen de meningen nogal uiteen. Er wordt vaak gezegd dat hij hier te zacht van aard voor is, zo ook voor sporten als bijvoorbeeld IPO. Niets is echter minder waar. De Witte Herder is weliswaar geen felle hond, maar toch zijn er honden die over veel temperament en buitdrift beschikken. In het nest zal goed bekeken en getest moeten worden of er pups bij zijn met de benodigde portie temperament en buitdrift om zich ‘op de mouw’ te kunnen laten gelden. De Zwitserse Witte Herder is dus een allround sporthond die ontzettend snel leert en heel graag dingen met de baas onderneemt!
De aanschaf van een pup…Wanneer u overgaat tot de aanschaf van een pup, ga dan erg nauwkeurig te werk. Wij adviseren u sowieso om bij meerdere fokkers en/of op hondenshows te gaan kijken, zodat u zelf kunt zien hoe de karakters van de verschillende honden zijn. Ga nooit over één nacht ijs!
Bedenkt u zich ook dat de Witte Herder een hond is die beweging nodig heeft. Drie keer per dag een blokje om is niet genoeg! Verder is het zo dat het ras enorm aan populariteit wint sinds de FCI erkenning in 2003. Dat heeft als gevolg dat het aanbod van pups vrij groot is. Een goede reden om ontzettend kritisch te werk te gaan bij uw zoektocht naar een pup van een goede fokker. Gezondheid en karakter gaan voor alles, houd dat hierbij zeer goed in gedachten! Als u besluit om te kiezen voor dit (of elk ander) ras, neem dan evengoed uw tijd om de juiste fokker te vinden. Pin u niet vast op de eerste de beste fokker die pups heeft, maar kijk rond en neem de tijd. Laat u goed informeren en geef uw oren en ogen daarbij goed de kost.
Wij willen tot slot volgende opmerken: de Witte Herder is een schitterende hond om te zien, met zijn spierwitte vacht en atletische lichaamsbouw. Zijn karakter maakt echter dat hij niet voor iedereen even geschikt is. Laat uzelf niet verleiden door enkel de mooie verschijning, maar verdiep u in het ras alvorens u overgaat tot een eventuele aanschaf. We hebben het over een dier dat minstens 10 jaar deel uit zal maken van uw leven en het karakter van het ras moet doorslaggevend zijn bij uw beslissing, niet de schoonheid!